Dictionarul de luni

Ocru

DICTIONARdeLUNI
ÓCRU – din fr.ocre. Varietate de argilă de culoare galbenă, roşie, brună etc., formată din hidroxizi de fier si folosită ca pigment la fabricarea unor vopsele de culoare galbenă-brună, întrebuinţate în pictura cu ulei.

Ocrul îşi trage numele de la cuvântul grecesc „okhros” care se poate traduce prin „galben”. Este un pigment folosit încă din preistorie, picturile rupestre fiind adesea realizate în nuanțe pământii, ca simbol al reîntoarcerii omului în țarâna.
In Egiptul antic, ocrul era asociat aurului. Adesea, casele si mormintele erau decorate cu nuante de ocru. Ocrul rosu era folosit și ca ruj de femeile acelor timpuri.

Undeva la granița dintre galben, verde și siena, ocrul este o culoare calda, molateca, vegetala, cu efecte pozitive și calmante.

Comenteaza

Comenteaza

Autentificare
Creeaza un cont

Datele personale vor fi folosite pentru a-ți susține experiența pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tău și pentru alte scopuri descrise în politică de confidențialitate.

Recuperare parola

V-aţi uitat parola? Vă rugăm să introduceţi numele de utilizator sau adresa de e-mail folosită la înregistrare. O să primiţi link-ul pentru resetarea parolei pe adresa de e-mail respectivă.

INAPOI

COȘUL TĂU 0

VIZUALIZATE RECENT 0