Dictionarul de luni

Dandy

Dandy  – „Dandysmul” a fost initial o atitudine si o practică a elegantei initiată la începutul secolului XIX în Anglia de George Bryan Brummell, devenind mai târziu o veritabilă doctrină filozofică si artistică prin intermediul unor scriitori romantici si post-romantici:@ Honoré de BalzacJules Amédée Barbey d’AurevillyCharles BaudelaireOscar Wilde.
Dandysmul nu se poate rezuma doar la arta exuberantă a toaletei: o haină te poate face elegant însă nu te face un dandy.
În primul rând, DANDY – ul (cunoscut si ca “beau” sau “gallant”) era un gentleman după care orice alt titlu era pe locul doi.
În secolul XIX apare o a doua axiomă: toaleta nu constă in vesmânt cât în maniera de a-l purta, eleganta este o virtute superioară aparentelor. Dandysmul exterior este legat de modă si haine, iar cel legat de temperament presupune un puternic individualism si un stil de viată specific.
Se remarcă tendinta pentru sofisticare, succes, o sensibilitate decadentă, rafinament. În acest context, stilul vestimentar specific dandysmului este dintre cele mai discrete si riguroase: sublim si aproape invizibil -a arăta fără a impune.
 
Citeste si pe Facebook
Comenteaza

Comenteaza

Autentificare
Creeaza un cont

Datele personale vor fi folosite pentru a-ți susține experiența pe acest sit web, pentru a administra accesul la contul tău și pentru alte scopuri descrise în politică de confidențialitate.

Recuperare parola

V-aţi uitat parola? Vă rugăm să introduceţi numele de utilizator sau adresa de e-mail folosită la înregistrare. O să primiţi link-ul pentru resetarea parolei pe adresa de e-mail respectivă.

INAPOI

COȘUL TĂU 0

VIZUALIZATE RECENT 0